Nieuwe dirigent voor Harmonie Erica, Mook

Goed zorgen voor datgene wat we nu hebben, en daarmee met enthousiasme weer opbouwen. Dat is de weg die als Harmonie Erica uit Mook voor ons ligt.

Ruim twee jaar geleden zouden we ons 125-jarig bestaan groots vieren. Op dat moment hadden we een redelijk goed bezet harmonie orkest met ruim 40 muzikanten. Helaas gooide Corona roet in het eten en kon het jubileum, ook na een tweede poging een jaar later, niet worden gevierd. In plaats van een aantal muzikale hoogtepunten kregen we te maken met een periode zonder optredens en meer niet dan wel samen repeteren. In combinatie met enkele leden die stopten vanwege werk of studie namen hierdoor helaas diverse muzikanten afscheid van de muziek en de harmonie.

Het harmonie orkest telt daardoor op dit moment nog 30 muzikanten met een bezetting die niet meer compleet is. Met name het zware koper (bassen en trombones) moeten we missen en ook fluiten en trompetten kunnen versterking gebruiken. Kortom wat de opmaat had moeten zijn voor de volgende 125 jaar Harmonie Erica eindigde heel anders dan vooraf gepland.

Maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo is de huidige groep muzikanten erg gemotiveerd en enthousiast om samen muziek te maken. Daarnaast hebben we goede contacten met zusterverenigingen en enkele oud-leden waardoor we muzikanten kunnen ‘lenen’ voor uitvoeringen. Hierdoor is het bijvoorbeeld gelukt om eind juni van dit jaar met een nagenoeg complete bezetting een zomerconcert te verzorgen. Verder heeft de vereniging de steun van de gemeenschap en de ondersteuning van een groot aantal niet-spelende leden en de Vrienden van de Harmonie. Dat maakt ons ook financieel een gezonde vereniging.

Het beleid van de vereniging, zowel bestuurlijk als muzikaal, is gericht op muziek maken op een ontspannen manier en een niveau dat voor de muzikanten haalbaar is. Het huidige niveau is vergelijkbaar met een 3e divisie orkest. We proberen gemiddeld 3 uitvoeringen per jaar te verzorgen, voornamelijk binnen de gemeenschap Mook en Middelaar. Daarnaast luisteren we een aantal gemeenschapsactiviteiten muzikaal op zoals bijvoorbeeld het inhalen van Sinterklaas, Koningsdag of de 4 mei herdenking. Naast het muzikaal presteren is het onderlinge plezier en de sfeer zeker zo belangrijk. Ook daar besteden we binnen de vereniging aandacht aan met o.a. een evenementen commissie die regelmatig sociale activiteiten organiseert.

Naast het harmonie orkest heeft Harmonie Erica een leerlingenorkest onder leiding van een gekwalificeerde dirigente Marieke van der Lee, tevens klarinettiste binnen onze vereniging. Tenslotte bieden we ook muziek opleidingen aan die in eigen beheer worden verzorgd.

Het harmonie orkest repeteert op vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.

In verband met het vertrek van onze huidige interim dirigent is Harmonie Erica op zoek naar een nieuwe dirigent m/v die:

• Beschikt over aantoonbare muzikale kwaliteiten en een afgeronde opleiding HAFA-directie heeft of een daarmee vergelijkbaar niveau.
  • Achter het beleid van de vereniging staat en zelf actief wil meedenken en meewerken in het realiseren daarvan.
  • Muzikanten, in de verschillende leeftijdsgroepen, weet te enthousiasmeren en aan te sturen.
  • Het plezier in het muziek maken kan stimuleren en daarbij open staat voor signalen van de muzikanten.
  • Bereid is om waar nodig extra inspanningen te leveren om het musiceren met een beperkte bezetting (goed) mogelijk te maken door bijvoorbeeld muziek aan te passen, partijen om te schrijven naar andere groepen of andere instrumenten in te passen.
  • Naast de leiding en muzikale eindverantwoordelijkheid van het harmonie orkest wordt van de kandidaat verwacht dat deze:
  • een actieve rol heeft in de muziekcommissie die binnen het gestelde beleid de muzikale programmering en invulling verzorgt;
  • daar waar gewenst overleg heeft met muziekdocenten, dirigent van het jeugdorkest en coördinatoren van de jeugdopleiding en meedenkt over de instroom van de jeugd in het harmonie orkest;
  • daar waar relevant geacht meedenkt met bestuur en/of commissies inzake het stellen en realiseren van (lange) termijn doelstellingen.

Samenvattend: Harmonie Erica heeft de afgelopen twee jaar een moeilijke periode gehad en daarbij averij opgelopen. Maar de huidige groep enthousiaste muzikanten en het bestuur is gelukkig vastberaden en wil vooral kijken naar wat we hebben in plaats van wat we missen. Door met die insteek samen weer muziek te maken, ons te presenteren in de gemeenschap en acties te bedenken om ons te versterken zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. Wij zoeken een dirigent m/v die ons daarin wil ondersteunen en samen met ons mee kan en wil denken in mogelijkheden in plaats van obstakels, zodat we gezamenlijk alsnog kunnen zorgen voor een goede start van de volgende 125 jaar Harmonie Erica.

De sollicitatieprocedure loopt tot en met 7 september 2022. Gedurende de maand september zullen vervolgens met geschikt bevonden kandidaten gesprekken worden gevoerd, gevolgd door proefrepetities in de maand oktober. Een startdatum zal daarna met de gekozen kandidaat in overleg worden bepaald.

Sollicitaties kunnen tot en met 7 september 2022, voorzien van CV en motivatie, gestuurd worden naar: sollicitatie@harmonie-erica.nl

Voor vragen of nadere informatie over de vacature kunt u terecht bij Richard Nix, bereikbaar via: rjjmnix@gmail.com